Taijiquan Meppel

Welkom

Tijdstip: Iedere donderdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Locatie:  Sportzaal Oosterboer aan de K.P Laan 22a in Meppel.

Voor: iedereen met interesse. 

Voorkennis van Taijiquan of Qigong is niet noodzakelijk.  Ieder niveau is welkom. 

Je hebt een normale conditie nodig; je moet bijvoorbeeld moeiteloos kunnen wandelen en trappen oplopen.

Een proefles is gratis, en voor drie introductielessen betaal je 15 euro. De kosten voor deelname per half jaar bedragen 180 euro.

Wil je deelnemen? Stuur dan een aanmelding per e-mail naar Diderik@tjq.nl.

Wat is Taijiquan?

Taijiquan, beter bekend als Tai Chi, is een Chinese vechtkunst gebaseerd op de theorie van Yin Yang.

Een vechtkunst betekent niet automatisch dat er gevochten wordt; integendeel.

Taijiquan wordt met name beoefent omdat het veel voordelen kent voor de gezondheid. De bewegingen zijn vloeiend en zacht, worden in een rustig tempo uitgevoerd en hebben een heilzaam effect op de beoefenaar. 

Tijdens de training wordt er aandacht gegeven aan ontspanning, houding, vorm, inhoud en toepassing.

Bij Taijiquan Meppel volgen wij de Chen stijl volgens de leermethode van Grootmeester Feng Zhiqiang.

Waarom Taijiquan?

Taijiquan is een kunstvorm die zo rijk en veelzijdig is dat het moeilijk is om deze in slechts enkele zinnen samen te vatten.

Naast vechtvaardigheid biedt het veel gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van je houding, concentratievermogen en de connectie tussen je lichaam, geest en ademhaling. Tijdens het oefenen kun je de dagelijkse zorgen loslaten en leer je je aandacht bij je lichaam te houden. Het verbetert je vermogen om mentaal en fysiek te ontspannen, wat veel stressgerelateerde kwalen kan voorkomen of verhelpen.

Kracht en uithoudingsvermogen zijn minder belangrijk in Taijiquan; het concentreert zich meer op het beheersen van de energie van de tegenstander. 

Het beoefenen van Taijiquan is niet iets dat je in slechts enkele lessen leert. Het staat garant voor een levenslange ontwikkeling, leren en plezier.

Qigong.

Qigong wordt uitgesproken als "dziekoeng" en betekent in het Chinees "energieoefeningen".

Qigong en Taijiquan zijn nauw verwant. Beide zijn geworteld in de Yin Yang-theorie en vullen elkaar naadloos aan.

Qigong focust op het cultiveren van interne energie en het soepel laten circuleren ervan door het lichaam. Dit bevordert niet alleen de gezondheid, maar de opgebouwde energie wordt ook ingezet bij de beoefening van Taijiquan.

Afstamming.

Onze school heeft een indrukwekkende geschiedenis met vele beroemde meesters. De kern is de Chen-stijl, onderwezen door grootmeester Chen Fake (1887-1957, 17e generatie Chen-stijl).

Zijn leerling, Feng Zhiqiang, heeft onze huidige stijl verder ontwikkeld. Hij werd niet alleen onderwezen door Chen Fake, maar ook door Hu Yaozhen (1879-1973), een grootmeester in moderne qigong en Xinyiquan.

Feng Zhiqiang heeft deze stijlen en hun invloeden geïntegreerd. Dit heeft geleid tot een verrijkte taijiquan-stijl die qigong en taijiquan naadloos combineert.

Via Chen Lianshen (Kristanto) (2e generatie Hunyuan chenstijl), Pan Houcheng  (2e generatie Hunyuan chenstijl) en Hennie Zomer en Astrid Vink  (3e generatie Hunyuan chenstijl) heb ik de kunst geleerd.